Annonse
04:00 - 31. mars 1995

Veldig, veldig kjedelig

Det foregår i en rettssal. Og du har sett det tusen ganger før.

Annonse

FILMHvordan skal man forklare amerikanske besettelsen med rettssaker, lov og orden og «nothing but the truth»? En teori kan være at Amerika i mangel av dype kulturelle og historiske røtter, slik vi har her i Europa, er nødt til å finne et annet samlende punkt som kan uttrykke samfunnets særegne verdier. Nesten religiøst uten å være religion. Her kommer den amerikanske konstitusjonen inn. Og det evinnelige gnålet om friheter.

Dramaturgisk byr også rettssalsdramaet på mange fordeler: Rollebesetning og den regelbundne frem-og-tilbake, på den ene-side-og-på-den-annen-side, bare ligger der. Retorikk; overraskelser: «Hvem skal innkalles som vitne nå?»; vanlige folk: juryen med sine alltid like bleke tryner; og dommeren som ofte ligner dommeren i en ishockeykamp: «Overruled» = «Nei, bare spill videre».

Handlingen i Juryens dom kan oppsummeres i én setning: En kvinne som sitter i juryen trues av en tiltalt mafiaboss om å stemme for frifinnelse. That’s it. Filmen har overhodet ingenting å melde. Sjelden ser man et så rendyrket forsøk på å bare surfe på den evige bølgen av rettssalsdramaer. Alt, dvs. ingenting, er med.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.