Annonse
04:00 - 24. mars 1995

Kuniyasij Takamasa og «stream nest II» på Osa

Annonse

Veien fra Granvin mot Ulvik og Osa i Hardanger er smal og kronglete. Stadig møter man skilt sorn varsler om rasfare, og en gul bil fra veivesenet vitner om oppryddingsarbeidet som pågår. Her og der ligger det små steiner og kvister på veien og langsetter perfekte stabler med nyhugget bjørkeved. Veien munner omsider ut i åpen dal omkranset av høye fjell og fossefall. Her ligger stedet hvor uttaket for Osa kraftverk engang var planlagt i 1917. Det engang så ambisiøse prosjektet for en ny liten norsk by med aluminiumsindustri, satt i gang av tyske interesser og lagt der hvor kraften fantes, ble stoppet av den internasjonale depresjon – som dengang fant sted fra 1920 årene. Rørtunnelen inni i fjellet går nesten loddrett til værs, fra dalbunnen til fjellplatået 1000 meter høyere opp, og er bygd og sprengt ut med handmakt.

Omtrent der kraftverket med turbinene skulle ligget, bygger den japanske billedkunstner Kuniyasu Takamasa sin skulptur/landart «Stream Mest II». Grunnkonstruksjonen har han fått hjelp til av elever fra Voss videregående skole. Trestammene som er kanadisk furu fra et prøveplantingsprosjekt i nærheten, bindes sammen ved hjelp av ståltråd med et tradisjonelt japansk jernbinderverktøy. GrunnspiLalen har allerede tatt form og keramikksteinene kommer til etterhvert i en stadig strøm, puttet på av små hender, en for en.

Det er alltid forbundet med forundring når en møter et nytt kunstverk/kunstner, uansett sted, men situasjonen her innerst i Hardanger kunne ikke vært mere utenkelig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»