Annonse
04:00 - 17. mars 1995

Fryden ved den gode historie

Annonse

Luigi Pirandello vant Nobelprisen for sine skuespill. Men han skrev også en mengde noveller av høy klasse. Nå kommer noen av dem på norsk.

De fleste som har sett brødrene Tavianis film Kaos, som gikk på kino for noen år siden, vil heve overraskede øyebryn når de får vite at filmen var bygget på noveller av Luigi Pirandello (1867-1936), Italias største forfatter i vårt århundre. Heller ikke forordet i den nylig utgitte samlingen Sol og skygge tar seg bryet med å nevne at to av de fire historiene fra Kaos er med i samlingen: «Krukken» og «Den andre sønnen». Den lystelige «Krukken» skiller seg forresten ut fra de fleste andre novellene ved at den er tvers igjennom morsom, uten de tragiske eller groteske trekkene som preger Pirandellos historier. Noen vil kanskje mene at det er tragisk nok å lime sammen en krukke med seg selv inni, mens eieren av krukken blir så rasende at han rådfører seg med sin advokat for om mulig å slippe å knuse krukken igjen. Vel, jeg kan love at Pirandello har enda mer vanvittige historier på lager, både i komisk og tragisk retning, og helst i begge retninger på en gang.

Luigi Pirandello skrev noveller hele livet. Han kalte prosjektet Noveller for et år, og ville skrive en historie for hver dag i året. Da han døde var 211 av dem utgitt i 15 av 24 planlagte bind. Det norske utvalget, som er foretatt av oversetteren, Mikkel B. Tin, forsøker å favne bredden i verket, fra de naturalistiske novellene fra før århundreskiftet, til de ikke fullt så vellykkede eksperimentene på 30-tallet. I tillegg har man ordnet novellene geografisk, og ikke kronologisk, slik at de senere eksperimentene kiler seg forstyrrende inn blant perlene. Men bevares, de fleste fortellingene i samlingen er fortryllende gode.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.