Annonse
04:00 - 01. januar 1995

Uro på Korsika

Etter at den franske regjeringen og det lokale korsikanske parlamentet kom frem til en modell for løsning på Korsika-problemet, har nasjonalistlederene havnet i et internt oppgjør som former seg som en mafiafeide.

Annonse

Drapet på nasjonalistlederen François Santoni fredag 17. august kan være begynnelsen på slutten for den fransk-korsikanske fredsplanen.

Frankrikes statsminister Lionel Jospin har lagt opp til et skyhøyt politisk spill for å oppnå fred og stabilitet på den pittoreske middelhavsøya med 260 000 innbyggere. Brikkene ble lagt høsten 1999 da den franske regjeringen innledet samtaler med det lokale korsikanske parlamentet. Bakgrunnen var nødvendigheten av å få løst den årelange konflikten mellom Paris og korsikanske ultranasjonalister. Med dette initiativet gjorde Lionel Jospin et nytt grep i forhold til Korsika-problemet. I motsetning til mange av sine forgjengere, satset han på dialog og kompromissvilje i stedet for mistenksomhet og skepsis.

Helt siden Frankrikes annektering av Korsika i 1768 har en del av befolkningen kjempet mot det de betrakter som fransk overherredømme. Fra 1970-tallet ble den væpnede motstanden trappet opp. Halvmilitære grupper stod bak en rekke attentater rettet mot forretningsmenn og politikere med lojale bånd overfor Frankrike. Krisen toppet seg i februar 1998 da den franske stats øverste sendemann på Korsika, fylkesmann Claude Erignac, ble skutt og drept. Dermed ble det franske skrekkscenarioet uhyggelig realistisk: Korsika var i ferd med å utvikle seg til en fransk variant av spansk Baskerland. Spanske politikere og tjenestemenn har siden 1970-tallet vært den baskiske terrororganisasjonen ETAs fremste mål.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse