Annonse
04:00 - 06. januar 1995

Internasjonal økonomi

Annonse

En interessant meningsmåling ble gjort i USA og Japan i de siste dagene i fjor.

The New York Times foretok nemlig en undersøkelse om troen på egen økonomi i årene som kommer. Undersøkelsen avdekket at kun 25 prosent av japanerene trodde på Japan som den ledende økonomiske stormakten på sikt. For bare tre år siden var det et flertall av japanerene, 53 prosent, som trodde på japansk hegemoni etter år 2000. Amerikanerene på sin side har langt større tro på egen økonomi, og ser forholdsvis lyst på fremtiden. Japanerene synes å være bekymret over Kinas økonomiske vekst, og mange japanere mener at dette er landet de først og fremst vil konkurrere mot i årene som kommer. Også sikkerhetspolitisk var undersøkelsen oppsiktvekkende fordi det fremkom at verken amerikanere eller japanere stoler fullt og fast på hverandre som allierte…

Apropos Kina: Shanghai fremstår i disse dager som en kaotisk gullgraverby i Alaska i forrige århundre. Hele byen er gjort om til en enorm byggeplass, der hundretusener av arbeidere jobber med reisning av nybygg, veibygging og annen infrastruktur. Byens økonomi har hatt en gjennomsnittlig vekstrate de siste år på 33 prosent, og 1994 ser ut til å toppe disse tallene. Boomen har imidlertid ledet til stor inflasjon, eller hva sies om en prisvekst på 26 prosent i året? Byggeboomen har i tillegg ført til at eiendomsprisene når høyder som bare Tokyo kan matche. Analytikere frykter at hvis ballongen sprekker i Shanghai kan dette få konsekvenser for de økonomiske reformene i hele Kina…

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.