Annonse
04:00 - 06. januar 1995

Datamaskinen – i bilder

Annonse

“«Les mindre, lær mer» – når dette mottoet står på forsiden av en databok, lukter det unektelig amerikansk. Men når vi et øyeblikk forsøker å legge fordommene til side, oppdager vi at dette er en meget spennende bok. Lær med bilder: Data er en lærebok for den som ønsker å begynne å orientere seg i den personlige datamaskinens mange irrganger. Det er en typisk begynner-bok, men det er ikke først og fremst en brukerveiledning. Som nybakt datamaskin-bruker får du altså ikke vite at du skal trykke på den-og-den tasten for å få til det-og-det. Men du får en kort forklaring på alle de viktigste delene av den personlige datamaskin og alle de viktigste begrepene som knytter seg til den. På den måten får du også en grunnleggende forståelse for hvordan datamaskinen arbeider. Og alt dette i bilder, med korte forklarende tekster til. Først forklarer boken hva som skiller maskinvare fra programvare, dernest forklarer den hvordan en datamaskin arbeider. Så tar den etter tur opp emner som skjerm, skriver, modem, lydkort, minne, prosessor og lagring. Deretter omtaler boken bærbare maskiner – før den behandler ulike operativsystemer og brukerprogrammer. Til slutt – før en fyldig ordbok og indeks – gir den en innføring i ulike sider ved data-nettverk. Mellom dette gir den også annen nyttig kunnskap. Vi får vite at det går an å beskytte datamaskinen med strømutjevnere og «uavbrytende strømforskyning» (et ikke helt godt norsk uttrykk?). Vi får også en enkel innføring i hvordan en tekstbehandler, et regneark og en database virker. Svak oversettelse

«Lær med bilder: Data» er altså oversatt fra amerikansk. Det bærer den unektelig preg av. Bildene skal være av den morsomme typen – men er nok morsommere for det publikummet boken møter i USA enn det den møter i Norge. Men instruktiv er denne boken unektelig – og det er tross alt det viktigste. Den inneholder alt som er nødvendig for at jeg – som nybakt bruker – skal få en grunnleggende forståelse for hvordan datamaskinen arbeider. I tillegg til å være instruktiv virker denne boken solid. Med det mener jeg at det virker som om alle sider ved stoffet og alle detaljer ved boken nøye har vært gjennomtenkt før den ble laget. Kanskje kunne Lars M. Kvanum som har gitt boken norsk språkdrakt, også ha funnet norske uttrykk for «printer», «scanner», «central processing unit» (særlig fordi han skriver «mikroprosessor» et annet sted) og «desktop publishing». Men samtidig takker vi ham for å slippe «hardware» og «software» på norsk. Kanskje er oversettelsen det svakeste punktet i denne boken. Men uansett: Dette er utvilsomt den boken jeg vil anbefale når nye datamaskin-brukere spør meg etter en enkel – men, som nevnt, solid – innføring i hvordan en datamaskin arbeider. Richard Maran og Eric Feistmantl:

Lær med bilder: Data.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse