Annonse
04:00 - 06. januar 1995

Allerns forutsigbare mediekritikk

MEDIEKOMMENTARENDet har ikke vært mye fres i debatten om medienes dekning av EU-kampen. Etter folkeavstemningen skulle en tro at tiden for gransking av egen og andres innsats var kommet, men få har følt seg kallet.

Annonse

Klassekampens ansvarlige redaktør Sigurd Allern svikter imidlertid ikke. Det er ikke så overraskende; med en stadig strøm av bøker, artikler, aviskommentarer og innlegg i radio og TV gjennom flere år, har han nærmest gjort det til en livsoppgave å refse norske medier for ukritisk etterplapring av makthaverne.

29. november, dagen etter EU-avstemningen, legger han beslag på kommentarplassen på side 2 i sin egen avis. Under tittelen «Medier med EU-vri» oppsummerer Allern noe av EU-dekningen, og konkluderer at mediene fremdeles har en propaganda-funksjon. At Klassekampens redaktør mener at Akersgata (og NRK) har favorisert ja-siden er ingen. Mer interessant er det den tilsynelatende trivielle tittelen forteller om Allerns mediesyn.

En forestilling om medievridning innebærer at det mediene omtaler i utgangspunktet var «u-vridd». Når Allern snakker om «EU-vri» er altså det underliggende premisset at det er mulig for mediene å gi en beskrivelse av et fenomen som stemmer helt overens med «virkeligheten». Denne forutsetningen går igjen i det meste av det Allern har skrevet om medier.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse