Annonse
04:00 - 23. desember 1994

Vellaget, litt kjedelig

Annonse

“Ny fransk «storfilm» med Gérard Depardieu i den bærende rollen, klarer vi mer? Joda, det holder, selv om vi får en viss reprisefølelse. Depardieu ikler seg rollen, fysisk, og mentalt, og den er perfekt for ham.

Oberst Chabert er en type fransk film vi kjenner fra før, et slags kammerdrama i storslått innpakning. Filmen er basert på romanen ved samme navn av Honoré de Balzac, og plotet bærer tydelig preg av hans måte å skildre samfunnet og menneskene på. De omgås hverandre utfra skjulte behov og begjær, som makt og penger. De intrigerer i kjærlighet og i politikk, og blir styrt av bakenforliggende mønstre, ofte ikke bevisste for dem selv. Og alle er de ofre for dette. Boken ble skrevet i 1832, handlingen er lagt til ca. 1817. På advokat Dervilles kontor er medarbeiderne alltid travle, for deres sjef arbeider ustoppelig. Han har en usedvanlig kapasitet, og natt som dag utnyttes. Når han bli oppsøkt av mannen kalt Fugleskremselet klokken ett om natten, hans eneste ledige tid, lytter han til hans historie samtidig som han leser posten og spiser middag. Etter å ha oppsøkt et utall andre advokater, møter nå Oberst Chabert en rettferdighetssøkende mann. Han forteller sin historie om «å gjenoppstå fra de døde», for han «falt» i slaget ved Eylau i 1807. Han ble regnet for å være død, ble avkledd og kastet i en massegrav. Men ble reddet, og i lang tid var han syk og uten hukommelse. Dette var i Tyskland, og i mange år flakket han rundt, ut og inn av sinnsykeasyl, og på landeveien. I mellomtiden ble hans kone gift på nytt, med en greve, et godt parti som hun var, med arven etter Chabert. Han vil nå gå til sak for å få sitt navn, sin tittel, formue og kone tilbake. Han forteller også at han har skrevet flere brev til konen, men blitt avvist som en svindler. Advokaten, glimrende spilt av Fabrice Luchini, tror umiddelbart på ham. «Jeg kan se på en mann når han taler sannhet.» De legger en plan for å nå sitt mål, og advokat Derville er en som alltid vinner sine saker. Han kjenner grevinnen, er også hennes advokat, og vil derfor føre dem sammen for å megle. Parallelt foregår en annen intrige, der nettet snøres rundt grev Ferraud. Han presses hardt fra makteliten, og må skjule dette for sin kone da det også handler om hans ekteskap med henne, som ikke aksepteres. Han er en kjølig, og unnvikende person. Konen/enken, spilt av Fanny Ardant, er klokere, og varmere, hun skjønner at det foregår et spill i kulissene. Men hun er smart, og vil ikke miste sin posisjon, eller sin mann som hun har to barn med. Derfor vil hun for all del unngå at en skandale med Chabert ødelegger det hun har bygget opp. Her foregår det altså spill og intriger på alle kanter, det er makt og penger opp imot sannheten. Chabert er offeret, men gjennom prosessen viser han seg som den sterkeste, menneskelig sett. Han presser grevinnen, hun prøver på sin side å lure ham, men er svak fordi hun er avhengig av sin posisjon. Chabert og advokaten får seg imellom et fellesskap, fordi de ser den menneskelige elendighet. De er begge på hver sin måte på utsiden av samfunnet, og velger ensomheten. Her er både storslagne kostymer og scenografi, samt iscenesettelse for widescreen fra krig og slagmark. Men det hele er i en ren, noe «kjølig» fransk stil. Det er om menneskeskjebner det handler, med en litt tilbaketrukket, observerende holdning. Deres forvirring, usikkerhet, og skammelige tilbøyeligheter, vises frem. Det var det Balzac ønsket med sin «Menneskelige komedie», som han kalte sitt totale verk. Men filmen har ikke mye komisk i seg, (like lite som «Den guddommelige komedie») selv om den har ironi. Den blir noe tung, litt kjedelig. Regissør Yves Angelo debuterer forøvrig, han har tidligere vært sjefsfotograf på andre «storfilmer», som Alle årets dager og Germinal. Oberst Chabert

Regi: Yves Angelo

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse