Annonse
04:00 - 23. desember 1994

Dom mot Wamwere kan falle i neste uke

Amnesty frykter at den kenyanske opposisjonspolitikeren Koigi wa Wamwere får dødsdom, men enda mer at han dør i fengsel mens anken behandles. Presset fra giverlandene mot president Moi har ikke vært effektivt nok på grunn av britisk motvilje.

Annonse

Amnesty International, som nylig tok opp Wamwere som samvittighetsfange, frykter at dommen kan falle i den «stille uken» mellom jul og nyttår for å dempe reaksjonene fra utlandet. Lederen for støttegruppen til Wamwere i Norge, Anders Breidlid, snakket tirsdag denne uken med en av Wamweres forsvarere. Han tror at det vil bli en pause i rettssaken fra i dag, lille julaften, til over nyttår. Kenya fikk forrige fredag tilsagn om et nytt lån fra Verdensbanken som det var knyttet visse betingelser om menneskerettigheter til. Men bare vedvarende press fra utlandet, særlig fra Kenyas giverland, kan forhindre en dødsdom, tror Breidlid.

Rettssaken en farse

Wamwere ble arrestert i sin hjemby Nakuru i november i fjor sammen med tre medarbeidere og tiltalt for væpnet overfall på en politistasjon. Dersom de blir kjent skyldige, vil de få dødsdom. - Det er myndighetenes nye strategi å anklage opposisjonelle for denne type kriminelle handlinger for å rydde dem av veien, uttaler John Peder Egenæs i Norsk Avdeling av Amnesty International. Med en slik anklage er løslatelse mot kausjon utelukket.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».