Annonse
04:00 - 23. desember 1994

The answering machine

Bergen Internasjonale Teater (BIT) står stadig klarere frem som en redningsflåte i et norsk teaterfarvann preget av tungt manøvrerbare institusjoner med lang sig, vannlinje godt over plimsollermerket, nødrigg og kurs satt etter departementale signaler.

Annonse

For BIT dreier det seg hverken om den nasjonale arv eller Barn&Unge, men en søken etter det lederen, Sven Åge Birkeland, kaller «det optimale samtidsuttrykk». En av våre antropologer har påpekt at en Blitzer i Oslo har mer til felles med en Blitzer i London enn med sin indremisjonske bestemor i Kristiansand. Kontaktlinjer, felles referanser, samforstand går i vår tid på kryss og tvers av nasjonalstater, mens forskjeller, fremmedhet og kultursjokk finnes i samme by, samme gate. BIT samproduserer med ensembler i en rekke land, grupper kommer hit, norske krefter deltar ute, produksjonene er multinasjonale både m.h.t. språk, tekst, spill, regi og finansiering.

The answering machine er en tett, Beckett-aktig tekst av den unge norske dramatikeren Finn Iunker, fremført på engelsk som monolog av den belgiske skuespilleren Frank Vercruyssen, instruert av Jolente De Keersmaeker, produsert av det belgiske TG STAN og BIT, støttet av Norsk Kulturråd, Norsk Kassettavgiftsfond og Het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Publikum sitter som på en liten øy midt i den enorme teatergarasjen. En ung mann i mørk dress og frakk står i et nakent betongrom, en rokkokkostol som gløder i rødbrunt og grønt mot det gråsvarte, en blomsterkrakk med fjernkontroll til beatmusikk, to flasker vann. Det er det vi får servert av scenografi og dekor i 45 minutter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse