Annonse
04:00 - 29. juli 1994

Lotte Sandberg i ingenmannsland

Annonse

“BARBARA VETLAND DEBATT

Morgenbladets «God dag?»-spalte hadde sist tirsdag et intervju med kunstanmelder i Dagbladet og redaktør Billedkunstneren, Lotte Sandberg. I den anledning avlegger de undertegnedes kronikk, «Kunstfilosofi eller bare pedagogikk» (Aftenposten 3/7-94), en visitt.

Morgenbladet forsøker her å stille relevante og avklarende spørsmål, mens Lotte Sandberg svarer som oftest i hytt og vær. Etter svarene å dømme har hun ikke forstått mye av min stoffpresentasjon. I kronikken trekker jeg nemlig frem eksempler fra en internasjonal debatt om kunstutdannelse. Det viser seg, ikke bare her hjemme, men også i utlandet, at mangel på håndtverksmessig profesjonalitet er et sentralt kjennetegn ved samtidens kunst. I min kronikk refererer jeg disse observasjonene, slik jeg også redegjorde for det man i Tyskland og i USA anså for å være årsakene til kunstnernes manglende kyndighet. Hvordan man skal råde bot på denne kunstfaglige forlegenhet, formulerte jeg som et spørsmål om pedagogikk. Kanskje ville det være en ide å prøve andre undervisningsmetoder? Her henviste jeg til The New York Academy of Art, som målbevisst har satset på figurativ trening. Denne type undervisning har, som Lotte Sandberg også påpeker, vært en bærebjelke i akademiundervisningen her hjemme. Dog skjedde det en endring for 10-15 år siden. Fra da av ble dem gradvis bygget ned, slik at studenter som ønsker slik undervisning ikke har noe seriøst tilbud.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse