Annonse
04:00 - 10. juni 1994

Reisens ritualisering

Det moderne mennesket er et reisende vesen.

Annonse

Vi reiser mer enn noen gang før i historien. Av nød: på jakt etter trygghet, fred og arbeid. Og av lyst: på jakt etter opplevelser, avveksling og rekreasjon – som turister. I dag reiser flere mennesker lenger enn før på sin leting etter sikre livsbetingelser. Likevel er det fornøyelsesreisen, reisen for simpelthen å oppleve noe, som særlig hører det moderne samfunn til. En slik reise foregår på to nivåer samtidig. Rent faktisk er den en bevegelse i tid og rom, tildels også i sosialt miljø. På dette planet byr reisen på konkrete opplevelser av forflytning, både geografisk og kulturelt. Men samtidig medfører dette at den reisende erfarer seg selv i nye sammenhenger. Reisen bringer helt nye situasjoner og nye opplevelser som krever mestring og som dermed også kan gi personlig vekst. Carsten Jensen sier at de reisende «registrerer to bevægelser samtidig, deres egen i det fremmede og det fremmedes bevægelse i dem». På denne måten blir målet – det stedet man beveger seg mot – bare en ganske liten del av reisen. Det å være underveis, i bevegelse, er i høy grad en del av prosjektet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
reise fly luftfart transport
Annonse

Mest lest

Siste