Annonse
04:00 - 25. februar 1994

Postmoderne virvar: «Verden er turistens østers»

Utryggheten hos dem som taler er det virkelige emnet for forelesningen hvis angivelige tema er tradisjonens trygghet. Fremstillingen dreier seg om fravær og ulesket tørst. Den dreier seg om det som mangler og det som savnes. Først og fremst - da postmoderniteten er et slaktehus for totaliteter - dreier det seg om totalitet som er uteblitt.

Videokamera som tidsånd: Omstreiferen og turisten har kun de korteste og mest overfladiske møter med de fastboende. Foto: Steve Eason/Hulton Archive/Getty Images
Annonse

Totalitet i rom: en innrammet komposisjon der hvert penselstrøk kunne stråle i de meningsfulle figurenes herlighet. Og totalitet i tid: en ubrutt kjede som ville holde hver perle på plass, og på sin riktige plass, slik den er tredd på tidens snor like etter den som gikk foran, og før den som kommer etter. Tradisjon er en slik totalitet som mangler. Eller, snarere, den størrelse som ville skape en totalitet ut av fragmenter som er strødd om i rom og tid; episodene som ellers mangler forbindelse, gjort opphavsløse av fortiden, og uten arvtagere.

Tradisjon er samtaleemnet i en by hvor flimrende bilder, beregnet på «maksimal virkning og øyeblikkelig foreldelse», (George Steiner) erstatter holdbare objekter; der frihet betyr «å holde opsjonene åpne» og ikke å kunne holde dem annet enn åpne; der det at en holdbar offentlig verden forsvinner «forsterker frykten for adskillelse samtidig som det svekker de psykologiske ressurser som gjør det mulig å møte denne frykt på en realistisk måte» (Cristopher Lasch). Med andre ord, tradisjon er samtaleemnet i den postmodernistiske by. Man gjenkjenner en hvilken som helst menneskelig tilstand på det den mener den ikke har, men burde ha; på det som den er besatt av å snakke om, fordi den begjærer det så sterkt, mens den mangler ethvert håp om å kunne anskaffe det. Man kunne gjenkjenne den moderne tilstand på dens tvingende opptatthet av orden og gjennomsiktighet. Man kan gjenkjenne den postmoderne verden på at den svermer for fellesskap.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse