Annonse
04:00 - 01. januar 1993

Morgenbladet - det sikreste bevis for et liv efter døden

Annonse

Det er godt og vel 300 år siden det i Frankrike brøt ut en kulturdebatt: striden mellom de gamle og de nye - som varte fra 1687 og ut århundret og fremover i det 18. århundre. Spørsmålet var hvor man skulle finne de gode forbilder for kunst, diktning, filosofi, teknikk og politikk. De gamle mente at det var i antikken - de nye mente i samtiden, og fremfor alt i en stadig mere fullkommen fremtid.


Det var under denne debatt at fremskrittstanken kom inn i europeisk kultur og med den utviklingsoptimismen, som sier at menneskehetens vandring gjennom historien er å sammenligne med ett enkelt menneskes utvikling: Det er en spebarnalder, en barndom, en ungdom og en manndomsalder.

Antikken, det var barnealderen; samtiden er manndomsalderen, en manndomsalder som stadig blir rikere og myndigere - uten å
være truet av alderdom. Med de nyes seier sier man idag at moderniteten begynte - en epoke som strekker seg frem til vår samtid - til ca. 1950. Det pågår nå en heftig debatt om hvorvidt vi er på vei ut av moderniteten - og om hva vi skal kalle den tid vi lever i, og den mulighet til fremtid som står så usikkert for oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Dette handler i stor grad om det kulturelle og historiske grunnfjellet, med bygdedyr og jantelov.»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»