Annonse
04:00 - 01. januar 1993

Morgenbladet - det sikreste bevis for et liv efter døden

Annonse

Det er godt og vel 300 år siden det i Frankrike brøt ut en kulturdebatt: striden mellom de gamle og de nye - som varte fra 1687 og ut århundret og fremover i det 18. århundre. Spørsmålet var hvor man skulle finne de gode forbilder for kunst, diktning, filosofi, teknikk og politikk. De gamle mente at det var i antikken - de nye mente i samtiden, og fremfor alt i en stadig mere fullkommen fremtid.


Det var under denne debatt at fremskrittstanken kom inn i europeisk kultur og med den utviklingsoptimismen, som sier at menneskehetens vandring gjennom historien er å sammenligne med ett enkelt menneskes utvikling: Det er en spebarnalder, en barndom, en ungdom og en manndomsalder.

Antikken, det var barnealderen; samtiden er manndomsalderen, en manndomsalder som stadig blir rikere og myndigere - uten å
være truet av alderdom. Med de nyes seier sier man idag at moderniteten begynte - en epoke som strekker seg frem til vår samtid - til ca. 1950. Det pågår nå en heftig debatt om hvorvidt vi er på vei ut av moderniteten - og om hva vi skal kalle den tid vi lever i, og den mulighet til fremtid som står så usikkert for oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».