Aktuelt

Deilig lurt

I MARGEN Chandni Chowk skriker mot deg, vil kvele deg, vil lure deg.

Han øser av Erna Solberg-karakteristikker: folkelig, enkel og med stor humoristisk sans.

Det er en form for system i Delhis mest folkerike gate, der forretninger, fattigdom, tuk-tuker, mat, gjørme og folk deler plass og liv.

Nattens regn har renset den stinkende luften, men lagt Chandni Chowk i et gjørmehull. Det er liten vits i å bekymre seg over svarte flekker på hvite joggesko, her skal det overleves ved hjelp av balansekunst, iskaldt blikk og et umulig forsøk på se indisk ut.

Vi er på vei mot kryddermarkedet fra øst mot vest. Halvveis nedover denne maurtuen av en gate sniker det seg en mann opp på siden. Han er i sekstiårene, flott trimmet bart, bakoverkjemmet hår, velkledd, snakker oxford-engelsk og er høflig. Han er lærer, og spør hvor vi skal. Han svarer også på spørsmålet, vi skal til kryddermarkedet, vi skal ha med oss krydder hjem, svart pepper, hvit pepper, paprika, curry, tandorikrydder, masala, chili og ikke minst te.

Han forsetter å gå ved siden og spør hvor vi kommer fra, Norge, jo da, selvsagt kjenner han Norge, Magnus Carlsen, det gjør alle i India. Han tar en altfor rask telefon, som om han bare sier ett ord.

Han skal også til kryddermarkedet, og sier vi kan ta følge. Han manøvrerer oss gjennom horder, stopper trafikk, vifter med armer, kjefter, vi hopper over gjørmedammer, før vi uten å tenke oss om står inne hos H. Kumar, en rikt besatt krydderbutikk og blir tatt imot av en mann med et selgerinstinkt som kan få hvilken som helst turist til å kjøpe hva som helst. Og ikke minst da han tar frem mobiltelefonen og viser et bilde av seg selv og Erna Solberg på besøk i samme butikk.

Han øser av Erna Solberg-karakteristikker: folkelig, enkel og med stor humoristisk sans. Ifølge selgeren besøkte Solberg butikken like før valget i fjor, og fortalte da at hun snart ville bli Norges neste stats­minister. Livvaktene hadde stått stramt, mens Erna lot seg sjarmere slik vi blir, og fylte posen med altfor dyrt krydder, krydder som rundt hjørnet kostet halvparten. Det er deilig å bli lurt – men bare når det gjøres elegant og du stiller i samme klasse som statsministeren.

Selv om Solberg nok besøkte H. Kumar tilbake i 2012, og neppe var så seierssikker da.

Mer fra Aktuelt