God vin uten svineri

Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen.  FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA
Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen. FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA

Franske vinmarker er på avrusing. Produksjonen blir stadig grønnere.

Champagne for 15 år siden: Grønne vinranker i snorrette linjer. Mellom dem en halvmeter jord, renset for ugress. Jorden er kalkholdig og hvit, landskapet er lekkert og fotogent, og vinmarkene ser velstelte ut. Det er bare ett problem: Råte og ugress holdes nede ved hjelp av store mengder kjemikalier. Hele ti ganger hver sommer kan bøndene sprøyte vinmarkene. Resultatet er enorme mengder usunne stoffer i jorden.

Hele denne artikkelen kan du lese i papiravisen, eller ved å opprette et nettabonnement på Morgenbladet.no.

Du kan kjøpe Morgenbladet som e-avis her for kr 39,-.

Er du abonnent? Logg inn for å lese resten av artikkelen
Logg inn med e-postadresse og kundenummer