God vin uten svineri

Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen.  FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA
Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen. FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA

Franske vinmarker er på avrusing. Produksjonen blir stadig grønnere.

Champagne for 15 år siden: Grønne vinranker i snorrette linjer. Mellom dem en halvmeter jord, renset for ugress. Jorden er kalkholdig og hvit, landskapet er lekkert og fotogent, og vinmarkene ser velstelte ut. Det er bare ett problem: Råte og ugress holdes nede ved hjelp av store mengder kjemikalier. Hele ti ganger hver sommer kan bøndene sprøyte vinmarkene. Resultatet er enorme mengder usunne stoffer i jorden.

Lese mer?

Logg inn/registrer deg dersom du allerede er abonnent, eller kjøp tilgang.

28.04.15 endret vi innloggingsløsning. Har du ikke logget inn siden da må du opprette en ny digital bruker. Dette gjør du ved å klikke "registrer deg" på knappen nedenfor.