04:00 - 27. mai 2005

Syke, gale nordmenn

Denne uken mottar sosialmedisiner Per Fugelli Fritt Ords Pris for 2013. Til glede for nye lesere henter Morgenbladet et svært populært intervju med Fugelli frem fra arkivet.

Tidsånden: - Da jeg vokste opp, var beskjedenhet en dyd, ikke en diagnose, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Halvparten av oss må oppsøke psykisk helsevern i løpet av livet, anslår myndighetene. 13 prosent av befolkningen går allerede på nervemedisin. Galskap?

Nylig kunne vi lese i Dagbladet om at psykologene bør gripe inn i barnehagen og barneskolen for å hjelpe sjenerte barn. «Beskjedenhet er en lidelse som ikke tas alvorlig nok», sier psykolog Tore Aune ifølge avisen. Han påpeker at lidelsen er kraftig underdiagnostisert. – Da jeg vokste opp på Jæren, var beskjedenhet en dyd, ikke en diagnose, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin til Morgenbladet.

I både barnehagen og skoleverket ropes det etter flere psykiatere og kliniske psykologer som kan plukke ut og hjelpe barn som er beskjedne, hyperaktive eller har lærevansker. 20 prosent av barn og ungdom får en lettere eller tyngre psykisk sykdom i løpet av oppveksten, anslår Helsedepartementet. En regner med at i gjennomsnitt ett barn i hver klasse har ADHD. Myndighetene regner med at halvparten av befolkningen får behov for profesjonell hjelp i løpet av livet. Salget av antidepressiva og sovemedisin er dobbelt så stort som for ti år siden.

 

Lese mer?


Spørsmål? Kontakt oss på tlf 23 33 91 80 eller abo@morgenbladet.no.