Syke, gale nordmenn

<b>Tidsånden</b>: - Da jeg vokste opp, var beskjedenhet en dyd, ikke en diagnose, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.
Tidsånden: - Da jeg vokste opp, var beskjedenhet en dyd, ikke en diagnose, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Denne uken mottar sosialmedisiner Per Fugelli Fritt Ords Pris for 2013. Til glede for nye lesere henter Morgenbladet et svært populært intervju med Fugelli frem fra arkivet.

Halvparten av oss må oppsøke psykisk helsevern i løpet av livet, anslår myndighetene. 13 prosent av befolkningen går allerede på nervemedisin. Galskap?

Nylig kunne vi lese i Dagbladet om at psykologene bør gripe inn i barnehagen og barneskolen for å hjelpe sjenerte barn. «Beskjedenhet er en lidelse som ikke tas alvorlig nok», sier psykolog Tore Aune ifølge avisen. Han påpeker at lidelsen er kraftig underdiagnostisert. – Da jeg vokste opp på Jæren, var beskjedenhet en dyd, ikke en diagnose, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin til Morgenbladet.

I både barnehagen og skoleverket ropes det etter flere psykiatere og kliniske psykologer som kan plukke ut og hjelpe barn som er beskjedne, hyperaktive eller har lærevansker. 20 prosent av barn og ungdom får en lettere eller tyngre psykisk sykdom i løpet av oppveksten, anslår Helsedepartementet. En regner med at i gjennomsnitt ett barn i hver klasse har ADHD. Myndighetene regner med at halvparten av befolkningen får behov for profesjonell hjelp i løpet av livet. Salget av antidepressiva og sovemedisin er dobbelt så stort som for ti år siden.

 

Hele denne artikkelen kan du lese i papiravisen, eller ved å opprette et nettabonnement på Morgenbladet.no.

Du kan kjøpe Morgenbladet som e-avis her for kr 39,-.

Er du abonnent? Logg inn for å lese resten av artikkelen
Logg inn med e-postadresse og kundenummer