GENER Kan du være «født sånn» fordi din oldefar var «blitt sånn»?

KRONIKK Selv litteraturkritiske programerklæringer bør kunne revurderes i møte med ødeleggelsen av klodens livsgrunnlag.

Elevene ber om at kunsten de møter gjennom Den kulturelle skolesekken utfordrer, involverer og presser dem. Dét krever mye mer enn en vellykket forestilling.

BIOLOGI I Nord-Amerika utrydder meitemarken livet rundt seg.

RUSSLAND Jeg har vanskelig for å forestille meg moskovitter slåss dag og natt mot politiets spesialstyrker på Den røde plass.

INTERNETT Propaganda, filtrering og sensur tar nye former i søkemotorer.

Doktoren svarer.

DOKTOREN SVARER

PÅ KANTEN Kenneth Svendsen, stortingsrepresentant for Frp, og ihuga Amcar-medlem, bevitna ein Corvette Convertible på norsk jord denne veka.

PARFORHOLD Tidens største begrepsmessige blunder er at selvstendighet og uavhengighet brukes som synonymer, skriver Sissel Gran.

KLIMAENDRINGER Det eneste som til syvende og sist fikk realiteten til å feste seg, var tapet av nære ting vi var glade i, skriver Zadie Smith.

Ny doktorgrad om livet i havet.

KRONIKK Humaniora-rapporten tar for lett på hva dannelse var før – og kan være nå.

NATURKATASTROFER Klimaendringene øker behovet for et samarbeid på tvers av kunnskapsfelt. Her spiller de humanistiske vitenskaper en stadig viktigere rolle, skriver Anders Ekström og Henrik Svensen.

Syndiker innhold