Fra forskningsfronten: På skinner

<b>Forskningens vei og jernbane:</B> HUNT Biobank ved NTNU i Levanger. Den ene av de to nasjonale biobankene i Norge.  Foto: HUNT
Forskningens vei og jernbane: HUNT Biobank ved NTNU i Levanger. Den ene av de to nasjonale biobankene i Norge. Foto: HUNT

Hva: Norge og Norden ligger i tet når det gjelder utvikling av biobanker.
Hvem: Prosjektet Biobank Norge fikk midler fra Forskningsrådet i 2010. Den nasjonale danske biobank ble høytidelig åpnet i mars, Sverige har nylig etablert en nasjonal biobank, Island har hatt en velfungerende biobank i regi av deCODE siden slutten av 1990-tallet, og for noen uker siden åpnet UK Biobank for at forskere kan søke om bruk av biologisk materiale og data.
Betydning: Store, systematiske og veldrevne samlinger av biologisk materiale er en forutsetning for god og forsvarlig forskning.

I Forskningsrådets ferske evaluering fikk mange av de helsefaglige forskningsmiljøene negativ omtale. Forskergrupper som utnytter biobanker, helseregistre og helseundersøkelser kom imidlertid meget godt ut, og det internasjonale panelet oppfordret til enda sterkere satsing på slik infrastruktur.

Hele denne artikkelen kan du lese i papiravisen, eller ved å opprette et nettabonnement på Morgenbladet.no.

Du kan kjøpe Morgenbladet som e-avis her for kr 39,-.

Er du abonnent? Logg inn for å lese resten av artikkelen
Logg inn med e-postadresse og kundenummer