13:16 - 22. mars 2012

Halals tilsløring i Norge

Kjøttproduksjon

Anne Viken mener jeg er upresis fordi jeg påstår at debattene rundt halal tildekker det instrumentelle dyrehold (i Morgenbladet 9- mars). Hun mener jeg løsriver «avlivingsmetoden halal frå konteksten slaktinga foregår i». Jeg vet utmerket godt at halal-slakt er industrialisert. Jeg har sett lam bli slaktet i stor stil på Fatland, og ville ikke forstått at en tusj-strek på veggen skulle indikere retningen til Mekka eller at mumlingen slakteren utsa for hvert strupekutt var en bønn, om jeg ikke hadde blitt fortalt det på forhånd. Det var ingenting som var annerledes enn det vanlige norske såkalte humane og moderne slaktet. Det var langt fra forestillingen om «religiøs slakting», og ingenting ved det som var Gud, dyret eller mennesket verdig.

Mitt lille poeng var at debatten om halal tilslører en substansiell beskrivelse av det industrielle dyreholdet.

Ser man på hva som skrives om halal, skulle man tro at muslimer driver villet dyremishandling i Norge. Søker man på «halal» på norske nettsider, er islamhatet like overveldende som den manglende kunnskapen. Facebooksiden «NEI til halal slakting i Norge» er typisk. Her er det forestilling om systematisk dyremishandling kombinert med: «Hvorfor skal de forpulte muslimkreka velsigne kjøtt. […] Hvorfor skal landet rette seg etter ønsker som de jævlene bringer med seg fra søpplelandene sine!!! faen å jeg misliker denne svakheten som blir vist mot dem!»

Lese mer?

Logg inn/registrer deg dersom du allerede er abonnent, eller kjøp tilgang.

Mer fra Ideer

«Tillit som sosial kapital tar lang tid å dyrke frem, og det forvitrer ikke over natten.»