Debatt

SSB i «et grelt lys»

«Med andre ord så kartla ikke SSB jøder, men bidro med råd da nazistene ville opprette folkeregistre.»

JØDEFORFØLGELSER Jeg har tolket Espen Søbyes artikkel i Morgenbladet fra 1998 «Jødeforfølgelsene under den annen verdenskrig: Et mørkt kapittel i statistikkens historie?» feil. Statistisk sentralbyrå (SSB) har ikke kartlagt jøder eller opprettet folkeregistre i alle kommuner slik det fremgår i min bok Fangene som forsvant. NSB og slavearbeiderne på Nordlandsbanen.

I februar 1942 skal de tyske okkupantene ha tatt et initiativ for å få en tvungen folkeregistrering i alle landets kommuner, og et lovforslag ble blant annet sendt til SSB. På dette tidspunktet hadde SSB allerede fått spørsmål om hvor mange jøder det fantes i Norge. Om arbeidet med lovforslaget skriver Søbye at «Det fins flere eksempler også etter dette på at Statistisk sentralbyrå tok opp og kom med forslag, uten at institusjonen var spurt på forhånd, om hva som skulle til for at den kommunale folkeregistreringen skulle fungere best mulig som grunnlag for befolkningsstatistikken.»

Søbye understreker også at «Gjennom sine kommentarer til utformingen av loven, og ikke minst gjennom rettledningen til registerførerne, må det slås fast at Byrået bidro til å opprette dette registret.» Søbye skriver at det «På omtrent samme tid som SSB gav sine kommentarer til hvordan folkeregistreringen burde skje og sendte sitt rundskriv til registerførerne, ble det vedtatt en ´lov av 19. november 1942 om meldeplikt for jøder». Og Søbye legger til: «Om det ikke hadde vært klart tidligere, kunne det i alle fall ikke nå lenger være tvil om hva folkeregisteret skulle brukes til.»

Søbye skriver videre følgende: «Det skal ikke trekkes noen konklusjoner her, men forordningen om meldeplikt, som er direkte knyttet til folkeregistrene, stiller Statistisk sentralbyrås delaktighet i opprettelsen av folkeregistre i alle landets kommuner i et grelt lys». Med andre ord kartla ikke SSB jøder, men bidro med råd da nazistene ville opprette folkeregistre. Jeg beklager denne feilen, som vil bli rettet i neste opplag av boken.

Bjørn Westlie
Forfatter

Mer fra Debatt