NORD- OG SØR-KOREA Forfatteren og fredsforkjemperen Hwang Sok-Yong har skrevet en bok som binder sammen levende og døde, Asia og Europa. Så burde da også verden løse sine problemer sammen, mener Hwang.

KOMMENTAR Det politiske må vi selv bringe til vår lesning av litteraturen, skriver.

Alt om Eddy. Litteraturhuset i Oslo, 27. mai kl. 19. Fra Eddy til Edouard. Lillehammer Kunstmuseum. 29. mai kl. 17.

ANMELDELSE De norske litterære tidsskriftene har aldi vært mer ulike enn under de nye redaktørene av Vinduet og Bokvennen.

LITTERATUR Heftig debatt i Danmark etter angrep på kvinnelige forfattere.

ANBEFALT Floret (www.floret.se)

ANBEFALT «Realismen» (Litteraturhuset i Oslo, 16. mai kl. 15.00)

SPRÅK Man kan ikke bruke litteraturen til å fjerne seg fra historien. Historien vil finne deg, sier den bosnisk-amerikanske forfatteren Aleksandar Hemon.

ANMELDELSE Tre bøker forsøker å forstå en trussel som oppleves som den mest presserende på jordkloden. Men det viktigste for å forstå fremveksten av IS’ brutalitet mangler.

ANDRE VERDENSKRIG Steve Sem-Sandberg vil ikke plassere det onde i nazitiden og være ferdig med det.

ANMELDELSE Den gamle sannheten om at virkeligheten er mer fantastisk og forferdelig enn litteraturen gjør seg gjeldende i Steve Sem-Sandbergs nye dokumentarroman.

ANMELDELSE Nordisk Råd-vinner Kim Leines nye roman om krig vet hvor den skal og avstår ikke fra en eneste platityde, klisjé eller liksomklok karakteristikk på veien dit.

FRANKRIKE Demonstrasjonen etter januar-attentatene i Paris var et bedrag, hevder historikeren Emmanuel Todd, og har skapt en voldsom debatt om grunnleggende, franske verdier.

ANMELDELSE Katja Petrowskajas Esther, kanskje er erindringskunst på sitt sterkeste.

ANMELDELSE Tone Selboe vet bedre enn å jakte på enhjørninger når hun skal skildre romansjangeren.

DIKT Den første fullstendige gjendiktningen av William Blakes storverk Milton, er flott utstyrt, men til dels slurvet utført.

ANBEFALT Replikk. Nummer 39: Spill

ASTRID LINDGREN En rekke nye bøker belyser et av de viktigste og høyest elskede skandinaviske forfatterskapene i moderne tid. Men alle tar for forsiktig i den kompliserte forbindelsen mellom litteratur og samfunn hos Astrid Lindgren, skriver Ivo de Figueiredo.

ANMELDELSE Andy Weirs Marsboeren sender Robinson Crusoe ut i verdensrommet.

Syndiker innhold