Forgjengelighetens fyrverkeri

<b>I retning sosialdemokratiet:</b> Hadde ikke Tony Judt bukket under i 2010, ville boken Thinking The Twentieth Century gjort ham selvskreven til en fullsatt aften på litteraturhus i Europa, skriver Herman Willis.   Arkivfoto: James Leynse/CORBIS
I retning sosialdemokratiet: Hadde ikke Tony Judt bukket under i 2010, ville boken Thinking The Twentieth Century gjort ham selvskreven til en fullsatt aften på litteraturhus i Europa, skriver Herman Willis. Arkivfoto: James Leynse/CORBIS

Tony Judts aller siste utgivelse er så lettlest som
en sprenglærd bok kan bli.

De første her til lands som kom i kontakt med den britiske historikeren Tony Judt (1948–2010), var de franskorienterte intellektuelle som leste ham på 1970- og -80 tallet. Med utdannelse fra Cambridge og École Normale Supérieure klarte Judt som utlending det kunststykke å bli en aktet bidragsyter til forståelsen av den franske sosialismens historie.

Han ble etter hvert en av europeisk venstresides immanente kritikere, altså en av de som kritiserte uten å bryte ut. I likhet med vossingen Hans Skjervheim var han særlig forarget på Sartre, som ved sitt «moralske hukommelsestap» ifølge Judt lot taushet være gull når sannheten ble for ubekvem. Sannheten om Stalin skulle ikke omtales, fordi det tok håpet fra arbeiderklassen. Sannheten om Vichy – det nærmest joviale samarbeidet med nazistene – ble avfeid med at det bare dreide seg om noen «senile oldinger».

I løpet av 1990-tallet orienterte Judt seg i retning av det nordeuropeiske sosialdemokratiet, og hadde han ikke bukket under i 2010 (av nervesykdommen ALS) ville denne boken gjort ham selvskreven til en fullsatt aften på et hvilket som helst litteraturhus i Europa.

 

Marx og Brumm. Svanesangen Thinking The Twentieth Century ble til etter at Judt var frarøvet den motoriske evnen til selv å skrive. Yale-professoren Timothy Snyder (f. 1969) har samtalt med den svært åndsfriske pasienten mens det lakket mot slutten, og han har gjort alle parter – Judt, deg, meg – den tjeneste å ta mannen på alvor.

Lese mer?

Logg inn/registrer deg dersom du allerede er abonnent, eller kjøp tilgang.

28.04.15 endret vi innloggingsløsning. Har du ikke logget inn siden da må du opprette en ny digital bruker. Dette gjør du ved å klikke "registrer deg" på knappen nedenfor.