Suppe av muskatgresskar

Margretas kjøkken:

Mange er vant til å lage gresskarsuppe, men denne uken foreslår vi å bruke en litt mindre slektning, nemlig muskatgresskar, til en velsmakende suppe servert med muskatrømme og rapsolje med persillesmak. Denne frukten heter enten butternut squash eller butternut pumpkin på engelsk. Den ser ut som en stor pære, har lysegult skall og er gjerne 20-30 centimeter lang. Kjøttet er ikke så søtt som i vanlig gresskar.

Før suppen tilberedes, anbefaler vi å bruke en dag du likevel er hjemme til å lage rapsolje med persillesmak. Denne smaksrike og nydelige oljen lages ved å stå i ovnen i seks timer på svak varme. Når den først er laget, holder den godt i en måneds tid, og den gir suppen en ekstra eksklusiv smak.

 

Ingredienser til 4 personer:

En persillebunt | 5 dl rapsolje

2 muskatgresskar | rapsolje | salt og pepper 

1 purreløk, kun den hvite og lysegrønne delen | 2 gulrøtter | 1 dl finhakket sjalottløk | 1 dl finhakket løk | 6 hvitløksbåter | 4 ss honning | 1 l kyllingkraft | 5 dl vann | 5 ss smør

2 dl lettrømme | revet muskatnøtt

 

Persilleoljen: Forvarm stekeovnen til 70 grader. Hell rapsoljen i en ildfast bolle og legg i persillen. Sett bollen på en rist midt i ovnen i seks timer.

Når den er ferdig, sil oljen og hell den over i en flaske.

 

Suppen: Forvarm stekeovnen til 190 grader. Skjær av halsen på muskatgresskarene der den runde delen begynner å bule ut, og legg disse delene til side. Del den runde delen av gresskarene på langs og skrap ut frøene. Pensle innsiden av frukten med vanlig rapsolje og krydre med salt og pepper. Dekk en langpanne med bakepapir og legg de penslede muskatgresskarene på med skallsiden opp. Stekes i én time.

Ta gresskarene ut av ovnen og avkjøl dem. Skrap kjøttet ut av skallet og oppbevar det i en bolle. Kast skallet.

Mens den runde delen bakes i ovnen, skjær vekk skallet på halsdelen av muskatgresskarene og kutt dem opp i små terninger. Kutt også purreløk og gulrot i små biter.

Ha litt rapsolje, purreløk, gulrøtter, sjalottløk og løk i en stor kjele og stek på middels høy varme i fem minutter. Ha i hvitløk og terningene av muskatgresskar, stek videre i et par minutter. Krydre med salt og pepper. Pass på så ikke muskatgresskaret eller hvitløken får farge. Rør inn honningen, og stek videre i et par minutter til. Ha i kyllingkraft og vann og kok i 15 minutter, eller til grønnsakene er myke.

Ha i gresskarkjøttet som er bakt i ovnen og la suppen småkoke i 30 minutter for at smakene skal blande seg. Lag suppen til en puré med stavmikser.

Smelt smøret i en liten kjele på middels varme til det karamelliseres og skummer på toppen. Smøret skal lukte karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Hell smøret i suppen og rør godt. Smak til med salt.

 

Servering: Bland rømme og revet muskatnøtt, og ha det i en liten serveringsbolle.

Servér suppen toppet med en spiseskje muskatrømme og litt persilleolje, og gjerne med litt godt brød ved siden av.

 

Passende vin: 

Navn: Robert Weil Rheingau-Riesling Kabinett Trocken 2010. Område: Rheingau, Tyskland. Varenummer: 5962701. Pris: 220 kroner. 

 

Drukket alene virket denne vinen sant å si litt kjedelig, særlig gitt prisen, dette er jo ikke billig-riesling akkurat. Men så kom suppen i tallerkenen, og vips, vinen i glasset kom til sin rett. Vinens mineralitet og fine balanse mellom syre og sødme matchet fint med kryddersmakene i suppen. Robert Weil er en av de yngre vinhusene i Rheingau, grunnlagt i 1875 av den tyske Sorbonne-professoren Robert Weil, som ble tvunget til å forlate Paris på grunn av den fransk-tyske krigen i 1870-71. Et eksempel på hvordan Europas mange kriger har formet dagens vinverden – slike er det mange av.

 

 

Margreta Stølen er billedkunstner og lager overtidsmiddag til Morgenbladets redaksjon hver onsdag.