Aktuelt

Tiltalt for angrep på imam

To menn ble denne uken tiltalt for angrepet på imam Nehmat Ali Shah.

Shah er hovedimam i Central Jamaat Ahl-e Sunnat, som omtaler seg som Norges største moske. 16. juni i fjor ble han utsatt for det politiet har omtalt som et drapsforsøk. Morgenbladet bragte 26. juni en lengre artikkel om angrepet og konfliktene i moskeen. Denne uken ble to menn tiltalt for grov kroppsskade (straffelovens paragraf 274), som kan gi inntil ti år i fengsel. De to tiltalte er en 40-årig mann og en 29-årig mann.

Hør Simen Sætre fortelle mer om Imam-saken på Morgenbladets podcast

29-åringen, som statsadvokaten mener fulgte etter imamen og angrep ham med kniv, er etnisk norsk og har ingen tidligere forbindelse til moskemiljøet. En 40-åring med norskpakistansk bakgrunn er tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av angrepet, og for å ha kjørt 29-åringen til gjerningsstedet. Han er tidligere dømt for gjengrelatert kriminalitet. Han har ingen tidligere forbindelse til moskeen. En tredje person, en kvinne, er tiltalt for å ha forsøkt å skjule forbrytelsen ved å ha forsøkt å vaske bort blodet fra medtiltaltes sko, og ha kastet skoene da hun ikke lyktes i å fjerne blodet.

I tiltalen heter det at «minst en av skadene førte til livstruende blødningssjokk».

Talsmenn for menigheten har mer enn antydet at flere står bak angrepet.

– Vi kan ikke utelukke at flere personer står bak, men etterforskningen har ikke ført til konkret mistanke mot andre personer, sier statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød.

Fra moskeens styre ble det mer enn antydet at gjerningsmannen har fått penger for å gjøre dette?

– Etterforskningen har ikke gitt noen indikasjoner på det.

En av de tiltalte er domfelt for gjengrelatert kriminalitet. Er det en viktig opplysning?

– Etterforskningen har ikke ført oss videre på dette, eller på mulige bakenforliggende motiv eller oppdrag, sier Søndersrød.

Mer fra Aktuelt