Aktuelt

En bedre kronikkjul

Advent er her, og som med alt annet er tradisjonsmediesakene i julen to tusen år gamle. Derfor: Nye regler.

1. Alle kan kreve Jul i Skomakergata, men bare om man overlever å se alle episodene etter hverandre. 2. Nei, det er ikke et problem at julemarsipan selges, du slipper å kjøpe den. 3. De tallene på hvor mange barn som gruer seg til jul er blåst opp i år også. 4. Ditto for dyr. 5. Klag gjerne på at barna får dyre julegaver, etter at du har byttet til en mobil til kr 199, som de kostet i gode, gamle dager. 6. Alle påstander om at skoler har forbudt julefeiring, nisseluer eller juletrær møtes med «Ja, særlig».

6. Alle påstander om at skoler har forbudt julefeiring, nisseluer eller juletrær møtes med «Ja, særlig».

7. Ja da, kristendommen erobret og stjal jula fra det norrøne vinterblotet, og siden du er så opptatt av vikingkultur, skjønner vi at du er veldig opptatt av å ta hensyn og sier nei til all kulturell appropriasjon. 8. Jøss, artister velger å tjene penger ved å lage platte kirkekonserter i en tid der etterspørselen er stor. Sjokkerende og kritikkverdig. 9. «Det skjedde i de dager» får ikke innlede noen tekst. 10. Samme med «når nettene blir lange». 11. Og «slekter skal følge slekters gang». 12. Og alle versjoner av «daler ned i skjul».

13. Luciafeiring er ikke rasistisk. 14. Eller norsk. 15. «Amerikansk» er ikke et adekvat synonym for «noe som skjedde etter at du ble voksen». 16. Du kan si at julestria er slitsom og krevende, men bare dersom du har prøvd en jul uten venner eller familie å stri med først. 17. «I julen blir nordmenn mer egoistiske» [citation needed]. 18. Krig er ikke mer grusomt fordi det er jul.

19. Klimaendringene til side: Været på denne tiden har alltid vært dritt. 20. Du trenger ikke skrive om «Fairytale of New York», vi vet du hørte på den før den ble mainstream. 21. Ja, Kirsty MacColls familie ble snytt av det meksikanske rettsvesenet. 22. Ingen satte ut grøt til nissen da du var ung heller.

23. Ja, ribbe er billig. Nei, det er ikke et symbol på senkapitalismens iboende motsetninger og forakt for alt levende liv, det er en bevisst strategi for å lure deg inn i butikken for å kjøpe overprisede servietter med bilder av engler. Forresten, stryk det forrige: Det er et symbol på senkapitalismens iboende motsetninger og forakt for liv likevel.

24. God jul.

Mer fra Aktuelt