Aktuelt

Bygg ferdig!

Tre års forsinkelse. Budsjettsprekk på en halv milliard. Dårlig prosjektledelse. Det er ikke merkelig at Oslos nye byråd vurderer å stanse byggingen av et nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

Det nye biblioteket er tegnet av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo og ble vedtatt bygget i 2008. I dagens hovedbibliotek løper bibliotekarene frem og tilbake til lageret dagen lang. I nybygget vil nesten hele boksamlingen være tilgjengelig for publikum til enhver tid, en enorm skatt som alle kan ta del i. Byggingen er i gang. Hullet i bakken har allerede kostet 840 millioner, og selve bygget skulle stått ferdig i årsskiftet 2016/2017. Men den gang ei.

To konsulentselskaper har sett på utbyggingen. Holte Consulting mener prosjektet vil bli 500 millioner dyrere enn først antatt, og flere år forsinket. I oktober leverte konsulentselskapet Concreto et nytt estimat – 400 millioner over budsjett. I den sistnevnte rapporten kritiseres prosjektledelsen for å involvere seg for sterkt i utførelsen av prosjekteringsarbeidet. Denne dårlige prosjektstyringen kan ha gjort byggingen dyrere enn nødvendig. Det er derfor klokt av det nye byrådet å gå grundig igjennom prosjektet, for å sikre at det blir bedre styring fremover. Men det vil være en skandale hvis ikke bygget blir ferdig.

For det første har kommunens innbyggere allerede investert nær en milliard. Selv om byggingen viser seg å bli både dyrere enn antatt og forsinket, finnes det ingen garanti for at alternativet er bedre. Det som er sikkert, er at det vil åpne opp for en årelang krangel, med mulige forgreninger til rettsystemet og et alvorlig omdømme tap for Oslo kommune som byggherre.

For det andre trenger byen et nytt bibliotek, en ny møteplass. Selv om man en gang var uenig i at biblioteket skulle flyttes hit, er det nå på tide å samles bak avgjørelsen. Og Bjørvika trenger biblioteket. Denne nye bydelen ligger fint til ved vannkanten, i et område med svært høy forventet befolkningsvekst. Men selv om Operaen ligger her, og Munch-museet er planlagt flyttet hit, trenger bydelen biblioteket for å bli et sted for alle mennesker, ikke bare dem med en opera- eller museumsbillett.

Deichmanske bibliotek har et mål om 2,3 millioner besøkende i året, over 5500 om dagen, når det nye bygget står ferdig. Utopisk? Nei da. I fjor åpnet Bodø det nye biblioteket Stormen. Siden åpningen har biblioteket hatt 450 000 besøkende. Bodø har 50 000 innbyggere. I Stavanger har hovedbiblioteket Sølvberget fått en ny etasje og utvidede åpningstider. På ett år økte besøket med 62 prosent, til 1,2 millioner.

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbudet i norske kommuner. Av landets 428 kommuner kommer hovedstaden på en pinlig 21. plass. Begrunnelsen er blant annet bibliotektilbudet, eller mangelen på sådan.

Biblioteket er ikke bare et kulturhus. Et bibliotek er mye mer enn et sted å låne bøker. Det er en plass å være. Et sted å møte andre, ansikt til ansikt. Et rom for diskusjoner og samtaler, for fattig og rik, ung og gammel. Bygg ferdig biblioteket i Bjørvika, Raymond Johansen!

ABJ

Mer fra Aktuelt