Ideer

– Det var mange premisser

Anders Magnus svarer på veldig lange spørsmål om veldig lange spørsmål.

---

På kanten

NRKs Anders Magnus grillet tirsdag Ap- og Mdg-politikere under Valkampsendingen.

---

– I valgstudio på tirsdag var det et segment som heter «Anders Magnus utfordrer politikerne», der du stiller lange og ordrike spørsmål med både statistikk, premisser og eksempler som politikere – denne gangen Raymond Johansen, byrådslederkandidat i Oslo – sikkert ikke egentlig er enig i – i hvert fall ikke i hvordan de blir presentert. Men så får Johansen bare svare med et kort ord – ja, nei – eller en kort setning. Mange vil mene at veldig lange spørsmål uten mulighet for mer enn ja eller nei-svar gir lite rom for nyansene i politikken, som journalister tross alt skal få frem, så synes du debattformen er den beste?

– Er det spørsmålet? Det var mange premisser.

– Ikke sant?

– Men i hovedsak er svaret ja, fordi det er forberedt. Johansen er orientert om faktagrunnlaget.

– Du har gjort deg berømt i journalistkretser med intervjuer der du spør og spør, du slipper ikke taket, som en grevling som biter til det knaser, for eksempel i Helga Pedersens bein, som fikk det samme spørsmålet om asylbarnpolitikken til Arbeiderpartiet 24 ganger i februar. Som jo blir underholdende tv, men man kommer kanskje ikke til så mye nytt. Og uansett henger vel kildene seg ofte i sitt eget rep når de ikke svarer på spørsmålet. Så, ja eller nei: er det bra når journalistens spørsmål, heller enn svaret, tar opp mer enn halvparten av intervjuet?

– Nei, det er det ikke. Og det var ikke det som skjedde i programmet heller.

– Under partilederdebatten på mandag gjorde NRK seg bemerket ved å la barn rappe om demokrati, og et gospelkor jubler halleluja i Stortingsalen, og slik trekker man kanskje yngre lesere til leirbålet, slik debattredaktør Kyrre Nakkim sa det til Dagbladet her om dagen. Er din intervjustil ment å treffe selve den hellige gralen for mediebransjen, de flyktige menneskene i 20-årene som har vokst opp med memes og virale Youtube-videoer, og hvis mål i livet er å få masse delinger og klikk på nett. Intervjuet ditt med Helga Pedersen er i hvert fall delt 150 ganger, og da må det vel kanskje kalles en suksess?

– Det var to spørsmål i ett.

– Men svar på det siste, er intervjuene en suksess?

– Det får andre vurdere. Det andre, om intervjuene er rettet mot unge mennesker: Det er de ikke. De er et forsøk på å orientere alle. Noen ganger er det vellykket, andre ikke.

Mer fra Ideer